Koska ensilumi sataa Saariselälle ja mitä ensilumilla kannattaa tehdä?

Lokakuussa harvassa paikassa pääsee vielä hiihtämään Suomen maarajojen sisäpuolella, mutta tilastollisesti hyvin suurella todennäköisyydellä hiihdon ystävät ovat jo sivakoimassa Saariselän ensilumenladulla. Lähes poikkeuksetta marraskuun alussa on jo päässyt hiihtämään tykitetylle ensilumen ladulle, joka suuntaa Saariselän hiihtokeskuksesta kohti Laanilaa. Monena vuotena latu on yöpakkasten siivittämänä saatu hienoon kuntoon jo lokakuun lopussa, jolloin hiihtokausi voidaan korkata vielä syyskuukausien puolella. 

Profiili ensilumenladussa on miellyttävä, sillä suuria nousuja (eikä laskuja) ei Laanilaan mennessä ole, mikä houkutteleekin paikalle hiihtäjiä kuntoilijoista kilpahiihtäjiin. Laanilaan on matkaa reilut 3km, joten edestakainen lenkki tuo kilometrejä mukavasti. Monien maiden maajoukkueet ovat myös tuttu näky Saariselän ladulla, sillä olosuhteet aikaiselle lumileirille ovat huippuluokkaa ja tykkilumilatua tehdään myös heitä silmällä pitäen. Yleensä latu tekeekin pienen lenkin myös Kaunispään rinteeseen, jolla varmistetaan haastava treenilatu myös kovakuntoisille kilpahiihtäjille. Monesti ensilumella nähdään maajoukkueita monesta hiihtomaasta. 

Hiihdon lisäksi revontulikausi on loka-marraskuussa parhaimmillaan, sillä maapallon asento on tällöin otollinen taivaan väriloiston bongaamiseen. Suksien lisäksi reppuun kannattaakin pakata kamera, hyvät ulkoiluvaatteet sekä lämmintä juomaa. Revontulibongaus on siis oiva syy viihtyä ladulla hetki pidempää lapin tunnelmasta nauttien.

Mikäli mieli halajaa todelliseen revontulijahtiin kannattaa suunnata kylän vilinästä poispäin, pakoon kylän valoja luonnon pimeyteen. Ilman valosaastetta revontulia on helpompi ihastella ja ne näkyvät selvempinä pohjoisella taivaalla. 

Saariselän kylän läheisyydessä hyviä paikkoja revontulijahtiin ovat esimerkiksi Iisakkipään luontopolku, Aurorapolku sekä Kaunispään huippu. Hieman kauempaa löytyy myös hyviä paikkoja, kuten tunnelmallinen Tankavaaran kultakylä tai Ivaloon päin ajettaessa Pitkäjärven seutu. Käytännössä kaikki pimeät paikat, josta pohjoinen taivas näkyy ovat oivia paikkoja väriloiston bongaukseen. 

 

Varaa majoitus

Saariselkä

Varaa loma kiireen rajan tuolla puolen.

×