Kun erämaan hanget kutsuu - Top 3 paikat skimoiluun ja vapaalaskuun

Maastohiihdon mekka on yleisesti käytetty termi, kun puhutaan Ylläksen laduista. Niitä riittää ja kunto on aina loistava. Mutta kun ladut eivät enää riitä ja mieli halajaa erämaahan ja tunturiin, on Ylläs myös yksi Suomen parhaista paikoista vapaalaskea ja skimoilla. 

Lyhyesti skimo tai vapaalasku tarkoittaa lihasvoimalla liikkumista ylös mäkeä nousukarvojen avulla ja alas tullaan laskien luonnon keskellä. Seitsemän tunturin kylänä puitteet Ylläksellä on vertaansa vailla ja lunta riittää vapaalaskuun yleensä joulukuusta aina huhtikuun loppuun. Mutta minne suunnata laskemaan? Nostimme esiin kolme suosikkiamme. 

 

1 Kesänki ja pirunkuru

Kun puhutaan vapaalaskusta Suomessa on Kesänkitunturi ja sen rinnettä suoraan ylös nouseva pirunkuru aina kärkikastissa. Kesängille on helppo päästä, sillä se on aivan kylän naapurissa ja laskettavaa riittää, sillä yli 500m tunturi on sekoitus jyrkkää rinnettä, puita ja avointa. 

Nousuun huipulle on monta vaihtoehtoa, mutta suosituin lienee kesänkijärven rantaa pitkin järven päähän, josta alkaa lähes kohtisuora nousu kurun pohjaa kohti huippua. Toinen vaihtoehto on lähteä kesänkijärven parkkipaikalta heti metsään ja nousta metsässä hieman loivemmin tunturin takapuolelta. Aivan sama kumman reitin valitsee on huipulta uskomaton näkymä kohti Yllästä ja sen edessä siintävää jyrkkäpiirteistä Kellostapulia. 

 

2 Lainio

Ylläksen hiljainen suuri tunturi keskellä kansallispuistoa. Lainio nousee yli 610 metrin korkeuteen aivan puuttomana, joka antaa laskijoille hienot olosuhteet. Monelta reunalta on tarjolla pehmeän lumen aikaan hienoja laskuja, mutta ensin on päästävä ylös. Helpoiten Lainion tavoittaa hiihtämällä talvireittiä Hangaskurun laavulle, josta suunta suoraan kohti huippua. Puolet matkasta on puiden seassa ja loput avotunturissa maisemakonttorissa. Toinen järkevä reitti ylös on hieman ennen Kotamajaa, josta pääsee nousemaan lähes koko matkan avotunturissa. 

Lainiolla on lähes poikkeuksetta hiljaista, sillä aavistuksen kaukaisempi suurtunturi ei houkuttele lyhyiden retkien laskijoita. Mutta voimme luvata, että Lainio palkitsee. 

 

3 Aakenus

Aakenus, tuo Ylläksen alueen legenda on tunturihiihtäjän paratiisi. Jos Kesänki ja Lainio ovat jyrkkiä ja laskut tiukkoja on Aakenus loivapiirteisempi ja armollisempi sekä ylös että alas. Aakenukselle kannattaa suunnata nauttimaan auringosta ja tunturielämästä. Toki laskukin on tarjolla, mutta ne ovat toissijaisia, niin kaunista puuttomalla Aakenuksella on varsinkin kevät aikaan auringon paistaessa. 

Aakenukselle pääsee nousemaan joko lännestä Pyhäjärven parkkipaikalta tai Idästä Totovaaran parkkipaikalta. Suosittu reitti on hiihtää tunturi päästä päähän välillä alhaalta tai alarinteestä vauhtia hakien. 

 

Kun haluat haastetta

Kun mieli tekee todellista haastetta voi hiihtää kaikki alueen seitsemän tunturia yhdessä päivässä 7Summits tapahtumassa. Ennen vanhaan sunnuntaina suunnattiin 7 tunturin haasteen pariin, kun ei ollut muutakaan tekemistä. Pystyisitkö sinä 7tunturiin 12 tunnissa?

Varaa majoitus

Ylläs

Varaa loma kiireen rajan tuolla puolen.

×