Lapin lumoava helmi

Lapin sydämessä, Muonion kunnan alueella, kohoaa ylpeänä Särkitunturi, yksi alueen ikonisimmista tuntureista. Tämä lumoava luonnonmuodostelma tarjoaa unohtumattomia kokemuksia niin retkeilijöille, luonnonystäville kuin seikkailunhaluisille matkailijoillekin. Kävimme selvittämässä onko Särkitunturissa ainesta jopa Lapin kauneimmaksi maisemaksi?

Saapuminen Särkitunturille on verrattain helppoa. Jos suunnittelet matkaa Särkitunturille esimerkiksi autolla, ajoaika Ylläkseltä on noin 45minuttiia, Olokselta 15min ja Leviltä on noin 40minuuttia riippuen hieman sääolosuhteista. Lapin maantiet ja kaunis luonto tarjoavat matkalle omanlaisensa mausteen ja jo matka tunturille on kokemisen arvoinen. Ainakin Ylläkseltä tultaessa mutkitteleva kapea tie erämaan laidalla tarjoaa elämyksiä koko rahalla.

Valtatie 79:n vieressä sijaitsee iso parkkipaikka, jota on hiljattain laajennettu. Autoille on siis tilaa ja puskaparkkia ei tarvitse haeskella. Hyvä ja helppokulkuinen soraistettu polku ikoniselle Särkitunturille lähtee parkkipaikan länsiosasta, ja kavuttavaa huipulle on noin 3,5 kilometriä. Matkan varrella, suurin piirtein puolessa välissä, retkeilijöitä odottaa kotoisa kota, jossa voi levähtää ja nauttia vaikkapa eväistä luonnon keskellä.

Huipun lähestyessä puusto alkaa vähentyä ja maisemat avartua. Aivan huippu on puutonta ja karua kalliota, joten näkymät ovat lähes esteettömät. Särkitunturin maisemat ovat todella kuin suoraan postikortista. Sen laelta avautuu henkeäsalpaava näkymä ympäröivään Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunturiluontoon ja Muonionjoen laaksoon. Kuuleman mukaan erityisesti auringonlaskun aikaan tunturin huipulta avautuva näkymä saa mielen rauhoittumaan ja sydämen sykkimään voimakkaammin. Päiväsaikaankin maisema on vähintäänkin mykistävän kaunis. 

Oman erityispiirteensä maisemalle antaa huipun runsaat pienet lammet ja avoin ja rosoinen kallio. Myös järvien saaret ja taustalla seisovat suuret tunturit tuovat oman kontrastinsa. Maisema huipulla on palkitseva ja ehdottomasti vaivan ja kiipeämisen arvoinen. 

Onko Särkitunturi Lapin kaunein maisema? Varmasti Särkitunturi on enemmän kuin pelkkä luonnonnähtävyys – se on elämys, joka jää syvälle matkailijan mieleen ja sydämeen. Sen kauneus, rauha ja voima kutsuvat vierailijoita yhä uudelleen palaamaan tähän Lapin lumoavaan helmeen. Särkitunturi on maineensa veroinen, yksi Lapin kauneimmista paikoista yhdessä Tenojokilaakson, Saanan, Nuortin ja monen muun kanssa. 

Emme voi muuta, kuin suositella seikkailua Särkitunturiin, ehkäpä Lapin kauneimman maiseman äärelle.

Varaa majoitus

Ylläs

Varaa loma kiireen rajan tuolla puolen.

×