Kukastunturiin, Latvamajalle vai Ylläksen ympäri? Minne suunnata talvella pyörän kanssa?

Ylläs on kiistatta yksin Suomen parhaista paikoista hiihtää, mutta myös pyöräillä. Kunnostettuja talvireittejä on useita kymmeniä kilometrejä ja verkosto laajenee vuosi vuodelta. Valittavana on haastavampia reittejä, jotka nousevat tunturiin, mutta myös maltillisempia reittejä, jotka mutkittelevat mukavasti tuntureiden välissä. Mutta minne kannattaa suunnata? Nostimme esiin muutaman klassikoreitin ja meidän ehdottoman suosikkimme. 

Kiistämättä Ylläksen näyttävin pyöräilyreitti on Kukastunturin huiputus. Reitti sinne lähtee Äkäslompolojärven jäältä ja jatkuu kohti Karilan siltaa. Karilassa ladun lähtiessä kohti Kotamajaa pyöräilyreittejä on valittavana kaksi. Toinen lähtee nousemaan pohjoiseen kohti tunturia ja toinen suuntaa itään kohti Kotamajaa. Tässä renkaat kohti pohjoista ja nousu kohti Kukastunturia voi alkaa. Nousu on loiva, mutta suhteellisen pitkä (3km). Keväisin reitti on kuin rautatie, joten ajaminen on helppoa, mutta hiki saattaa silti tulla. Vähän ennen huippua voi valita Kukastunturin huipun sivuavan reitin tai nousta aivan huipulle. Koska huipulla tuulee usein juuri ennen huippua saattaa joutua taluttamaan pyörää muutaman metrin. Maisemat huipulta ovat komeat, joten nousu on kaiken kapuamisen arvoista. Takaisin kylään kannattaa suunnata Kotamajan kautta, josta reitti on mukavan vauhdikas ja Kotamajalla voi pitää lyhyen tauon. Kokonaisuudessaan Kukaksen kiertoon on hyvä varata aikaa 2-4h riippuen olosuhteista.

Muita Ylläksen hienoja reittejä ovat esimerkiksi Kesänkitunturin kierto. Profiili on mukavan maltillinen ja suuria nousuja ei ole. Tauko on myös helppo pitää Latvamajalla tai Kesänginkeitaalla, jotka ovat molemmat talvisesonkina auki.

Kokeneelle pyöräilijälle myös Yllästunturin kierto on hieno päiväretki, johon on hyvä varata aikaa koko päivä, jotta ehtii nauttia erämaapolkujen lumosta antaumuksella. 

Ylläksellä löytyy siis paikkoja missä käydä. Enää paikat pitää valita ja reitit suunnitella. 

 

Varaa majoitus

Ylläs

Varaa loma kiireen rajan tuolla puolen.

×