Satoja kilometrejä hiihdettävää, mutta minne suunnata?

Ylläs on kiistatta yksin Suomen parhaista paikoista hiihtää. Kunnostettuja latuja on läpi talven satoja kilometrejä ja keväthangilla valinnan varaa on uskomattomasti. Mutta mitkä paikat mykistää hienoudellaan ja maisemillaan? Minne kannattaa suunnata suksen kärjet ensimmäiseksi. Listasimme meidän mielestämme Ylläksen parhaat ladut:

 

  1. Kukastunturi on kiistatta yksi Ylläksen ikonisista maisemista ja laduista. Kylältä matkaa Kukastunturin huipulle on noin  6-7km riippuen lähtöpaikasta, joten Kukaksen huiputus on suht helppo tehdä. Nousu huipulle on pitkä, mutta suhteellisen loiva, joten ei tarvitse olla mestarihiihtäjä huipulle päästäkseen. Huipulla kannattaa kääntää sukset kohti Yllästunturia ja ihailla maisemaa. Myös maisemat muihin ilmansuuntiin ovat näyttävät. Kukakselta kannattaa suunnata alas pohjoisen kautta, sillä Kotamajan latukahvilasta löytyy loistavia eväitä reissuun munkista kahviin. 

2. Haavepalo pidetään yhtenä Ylläksen kauneimmista paikoista ja rauha on monesti läsnä syrjäisen sijainnin ansiosta. Suhteellisen kaukainen sijainti Iso-Totovaaran huipulla pitää huolen, että ruuhkaa ei ole ja maisemista saa monesti nauttia lähes yksin. Matkaa haavepaloon tulee Äkäslompolon kylästä vajaa 20km hieman riippuen reitistä. Maisemat ovat pysäyttävät, joten paljon eväitä mukaan ja matkaan. Haavepalo on nimensä veroinen. 

3. Aakenuksen hiihto päästä päähän on parasta hiihtoa, mitä Ylläksellä on tarjota. Latu tunturin päällä on luonnonlatu, joten vauhdin hurmaa ei ole tiedossa. Kuitenkin maisemat Ylläksen alueen tunturijonoon on niin kaunis, että kiirettä ei ole tarvetta pitää. Monesti kevättalvella tunturin pinta on niin kova, että hiihtämään pystyy myös vapaata tyyliä. Ja jos onni potkii, niin hangenkantohiihto Aakenuksella on parasta aktiviteettia. 

Ylläksellä löytyy siis paikkoja missä käydä. Enää paikat pitää valita ja reitit suunnitella. 

 

Varaa majoitus

Ylläs

Varaa loma kiireen rajan tuolla puolen.

×