Pyöräile Äkäskerolla - Hiljaisempi tunturi huikeilla maisemilla

Suora hiekkapolku, tunturimaisema kolmeen suuntaan ja aurinko pilkottaa horisontin takaa. Äkäskerolla tunnet olevasi Lapissa, sillä maisemat laittavat parastaan ja tuntureita näkyy kilometrien päähän. Hieman kaukaisempi sijainti ja jyrkähkö nousu huipulle karistavat isoimmat turistilaumat, joten yleensä koko tunturi on vain sinun käytössäsi. 

Paras paikka lähteä valloittamaan Äkäskero on Peurakaltio, jonne auton saa kätevästi parkkiin. Matkaa Ylläkseltä tulee n. 20km, joten pidempään liikkeellä olevat voivat ajaa Ylläkseltä asti. Heti Peurakaltiolta lähdettäessä alkaa pitkä ja suhteellisen jyrkkä nousu, joka vaatii pyörän taluttamista jonkun aikaa, sillä jyrkkyys on Suomen mittapuulla suuri. Kuitenkin heti jyrkimmän kohdan jälkeen nousu loivenee ja muuttuu helposti ajettavaksi nautinnolliseksi poluksi, josta alkaa näkyä tyylikästä tunturimaisemaa molemmilla puolen polkua. Tätä jatkuu muutama kilometri, jonka jälkeen alkaa vauhdikas lasku. Laskussa risteyksessä pitää valita jatkaako suoraan kohti Mustakeroa vai kurvaako Äkäskeron erämaahotellin suuntaan. Molemmat laskut ovat vauhdikkaita ja mukavia lasketella alas. Äkäskeron hotellin kautta voi tehdä lenkin ja ajaa tunturin reunaa takaisin Peurakaltioon, kun taas Mustakero on janareitti ja takaisin on tultava samaa reittiä. 

Kokonaisuudessaan Äkäskeron valloitus on hieno reitti pyöräillä, juosta tai kävellä ja nähtävää riittää lyhyelle tai pidemmälle retkelle. 

 

-Kiireen rajan tuolla puolen-

Mitä muuta tehdä Ylläksellä?

Alkutalven aika Ylläksellä – Kaksi kohdetta, jotka muistat koko elämäsi

Alkutalven aika Ylläksellä – Kaksi kohdetta, jotka täytyy kokea 1. Kapuaminen auringon noustessa Pirunkurua Kesängin huipulle Alkutalven aika on Lapissa yksi hienoimmista ja kiehtovimmista. Pakkaset ovat maltillisia, monesti lunta on hyvin ja aurinko tulee esiin tunturien takaa muutamaksi tunniksi tuomaan … Read More

Featured Post

Polkujuoksu Ylläksellä – Kylältä kylälle haastaa kovemmankin menijän

Polkujuoksu Ylläksellä – Reitti kylältä kylälle haastaa kovemmankin menijn 719m korkeuteen nouseva Ylläksen tunturi on Suomen mittapuulla iso mäki, ja juuri siksi sen seudut ovat polkujuoksijoille optimaalinen paikka nauttia lajin lumoista. Alueen seitsemän tunturia tarjoavat haastetta suurilla nousulukemilla ja esimerkiksi … Read More

Featured Post

Pyöräile Äkäskerolla – hiljaisempi tunturi huikeilla maisemilla

Pyöräile Äkäskerolla – Hiljaisempi tunturi huikeilla maisemilla Suora hiekkapolku, tunturimaisema kolmeen suuntaan ja aurinko pilkottaa horisontin takaa. Äkäskerolla tunnet olevasi Lapissa, sillä maisemat laittavat parastaan ja tuntureita näkyy kilometrien päähän. Hieman kaukaisempi sijainti ja jyrkähkö nousu huipulle karistavat isoimmat turistilaumat, … Read More

Featured Post

Yötön yö Ylläksellä – Kolme asiaa, jotka kannattaa kokea

Yötön yö Ylläksellä – kolme asiaa, jotka kannattaa kokea 1. Melonta peilityynellä Kesänkijärvellä Peilityyni ja hiljainen järviluonto, tunturit ympärillä joka suunnassa ja aurinko paistaa horisontista kellon ollessa yksi yöllä. Kuulostaa epätodelliselta kokonaisuudelta, mutta Kesänkijärvi kesäyönä on juuri tätä. Jos haluat … Read More

Featured Post