Ylläksen kaunein maastopyöräreitti

Suora hiekkapolku, tunturimaisema kolmeen suuntaan ja aurinko pilkottaa horisontin takaa. Äkäskerolla tunnet olevasi Lapissa, sillä maisemat laittavat parastaan ja tuntureita näkyy kilometrien päähän. Hieman kaukaisempi sijainti ja jyrkähkö nousu huipulle karistavat isoimmat turistilaumat, joten yleensä koko tunturi on vain sinun käytössäsi. 

Paras paikka lähteä valloittamaan Äkäskero on Peurakaltio, jonne auton saa kätevästi parkkiin. Matkaa Ylläkseltä tulee n. 20km, joten pidempään liikkeellä olevat voivat ajaa Ylläkseltä asti. Heti Peurakaltiolta lähdettäessä alkaa pitkä ja suhteellisen jyrkkä nousu, joka vaatii pyörän taluttamista jonkun aikaa, sillä jyrkkyys on Suomen mittapuulla suuri. Kuitenkin heti jyrkimmän kohdan jälkeen nousu loivenee ja muuttuu helposti ajettavaksi nautinnolliseksi poluksi, josta alkaa näkyä tyylikästä tunturimaisemaa molemmilla puolen polkua. Tätä jatkuu muutama kilometri, jonka jälkeen alkaa vauhdikas lasku. Laskussa risteyksessä pitää valita jatkaako suoraan kohti Mustakeroa vai kurvaako Äkäskeron erämaahotellin suuntaan. Molemmat laskut ovat vauhdikkaita ja mukavia lasketella alas. Äkäskeron hotellin kautta voi tehdä lenkin ja ajaa tunturin reunaa takaisin Peurakaltioon, kun taas Mustakero on janareitti ja takaisin on tultava samaa reittiä. 

Kokonaisuudessaan Äkäskeron valloitus on hieno reitti pyöräillä, juosta tai kävellä ja nähtävää riittää lyhyelle tai pidemmälle retkelle. 

 

-Kiireen rajan tuolla puolen-

×