Saariselän kaksi näyttävintä pyöräilyreittiä

Hulppeat tunturimaisemat, monipuoliset ajomahdollisuudet ja luonnonnähtävyydet reittien varrella ovat nostaneet Saariselän yhdeksi parhaista paikoista Suomessa nauttia maastopyöräilystä. Ajettavaa reittiä on satoja kilometrejä ja renkaan alla on välillä neulaspolkua, rakkakiviä tai jopa avokallioa. Nostimme lukuisista reiteistä esiin kaksi, jotka saavat kuskin haukkomaan henkeään ja puristamaan ohjaustankoa. 

Katso video

1. Nousu Kulmakurulle Tolosjoenrannasta

Hammastunturin erämaa-alueella sijaitseva Kulmakuru on yhdistelmä elämyksiä, ajohaastetta ja maisemia. Elämyksen tarjoaa Tolosjoen ylittäminen kahlaamalla, mikä ei ole arkipäivää Suomen reiteillä. Kesäaikaan joki on helposti ylitettävissä, mutta kengät kastuu joka tapauksessa. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, mitä kahluun jälkeen on luvassa. Joen ylityksen jälkeen tulee todellinen mäkihaaste. Pitkä ja uuvuttava parin sadan metrin vertikaalinousu Tolosjoelta Kulmakurun kulmaan haastaa kokeneenkin ajajan. Nousu päättyy itse Kulmakurulle, joka on yksi lähialueen suurimpia kuruja ja vaikuttava luonnonnähtävyys. Koska kurulle on Saariselältä jonkin verran matkaa, ei näköalapaikalla ole juurikaan ruuhkaa ja erämaanautinto omaa luokkaansa. 

Kulmakurulta jatkuu miellyttävä ja kapea polku etelään kohti Laanilaa, josta on helppo kurvata takaisin Saariselän kylään. 

Kulmakurulle Saariselältä helpoin reitti on kiertää tietä pitkin pohjoisesta tai tulla MTB reittiä, joka lähtee Kaunispäälle lähtevän nousun länsipuolelta. 

 Miksi?

– Todella haastellinen ja mieleenpainuva nousu sekä ylhäältä tunturista majesteettinen näkymä kuruun


2. Lasku Rumakurulle Ahopäältä

Rumakuru on Urho Kekkosen kansallispuiston länsireunalla oleva näyttävä kuru, jonne tulee Saariselältä matkaa jokunen kilometri. Kohde on helppo käydä katsomassa ja sinne johtava polku on suhteellisen helposti ajettavaa leveää ja vauhdikasta uraa. Kuitenkaan suorin reitti ei ole aina paras, kuten ei tässäkään. Rumakurulle mennessä kannattaa tehdä pieni mutka Ahopään kautta. Ensin tunturin laelle, jos suunta kohti koillista ja Rumakurua. Ahopäältä lähtevä reitti on mukavasti mutkittelevaa suhteellisen kapeaa polkua, jossa vauhdinhurma on taattu. Polku haastaa kokeneemmankin ajajan ja maisemat ovat pysäyttäviä. Alhaalla laskun loputtua on hyvä pitää tauko tuvassa ja siemailla vaikkapa kahvia termospullosta. 

Rumakurusta kannattaa jatkaa kohti Iisakkipäätä, josta aukeaa hienot maisemat kohti etelää. 

Miksi?

– Yksi Saariselän vauhdikkaimmista ja hienoimmista laskuista

maastopyöräily saariselkä
Ahopäältä Rumakurulle on tarjolla vauhdikas lasku, joka vaatii ajotaitoa
maastopyöräily Saariselkä
Tolosjoki on mahdollista kahlata yli ja heti kahluun jälkeen alkaa todella hieno ja ajettava nousu Kulmakurun kulmaan, josta on jylhät näkymät
×