Maisemia, latukahviloita sekä erämaata - Saariselällä on paljon annettavaa maastohiihtäjälle

Saariselkä on aina ollut paikka, jonne on menty hiihtämään kaukaa sekä läheltä. Loivat ja hiihdettävät tunturit sekä mahtavat maisemat miellyttävät hiihtäjiä jokaisesta ikäryhmästä ja noin 200km latuverkostosta riittää valinnan varaa kaikille. Noin 35km latuverkostosta on valaistua, joten kaamoksessakin kelpaa hiihdellä. Mutta miten valita parhaat reitit ja kohteet omalle retkelle? Listasimme muutaman oman suosikkimme helpottamaan ladulle lähtemistä. 

 

1. Kiilopää-Rautulampi-Luulampi-Kiilopää

Aloitetaan ikonisesta ladusta, joka saa jokaisen hiihtäjän haukkomaan henkeään aina uudestaan ja uudestaan. Suomen Ladun retkeilykeskus Kiilopäällä on loistava paikka aloittaa Saariselän alueen tunturivoittoisin hiihtoretki kohti Rautulampea. Latu lähtee Kiilopään pihapiiristä ja suuntaa suoraan ikoniseen Urho Kekkosen kansallispuistoon. Alussa kohti Rautulampea hiihtäessä latu kurvailee tunturikoivikossa sekä pienessä männikössä, mutta jo parin kilometrin päästä alkaa puuton avotunturialue, jossa maisemat ovat hulppeat ja kauniit. Rautulammelle asti saa sivakoida tunturimaisemia ihastellen. Perillä Rautulammella odottaa aivan uusi taukotupa, jossa voi pitää taukoa. Takaisin on hyvä suunnata Luulampien kautta ja sieltä taas kohti Kiilopäätä. Luulammilta Kiilopäälle saa hieman nousta, mutta kapuaminen on vaivan arvoinen, sillä maisemat ennen laskua Kiilopäälle ovat kuin postikorteissa. 

Matka: n. 22-23km

Vaativuus: keskivaikea

 

2. Kaunispään huippu – Palopää – Kaunispään huippu

Saariselän toinen kaunis, helposti saavutettava ja monipuolinen avotunturiretki on helppo aloittaa Kaunispään huipulta, jonne saa auton mukavasti parkkiin. Kaunispäältä suunta alamäkeen ja kohti naapurihuippu Palopäätä. Alkuun latu menee kaunista Kaunispään lakea, josta se laskee kohti Lutto-jokea mäntymetsän siimekseen. Yleensä rauhallisella ladulla pääsee hiihtämisen makuun, sillä luvassa on pitkiä vauhdikkaita laskuja sekä pitkähköjä miellyttäviä nousuja. Palopään huippu on avointa lakea, josta aukeaa hieno maisema kohti Vahtamapäätä sekä kansallispuistoa. Matkalla on mukava kota, jossa voi pitää taukoa Lapin tunnelmasta nauttien. Palopäälle pääsyn jälkeen matkaa voi jatkaa kohti Moitakurua tai suunnata takaisin päin. 

Matka n. 11-12km

Vaativuus: Vaativa

 

3. Kuutamolatu

Saariselän kuutamolatu on klassikko hiihtopiireissä. Hienoilla tunnelmavaloilla varustettu latu lähtee aivan Saariselän keskustasta ja tarjoaa maisemien ja tunnelman lisäksi monipuolista hiihtoa vaihtelevassa maastossa. Ladulta löytyy mukavia mäkiä, pysähdyspaikkoja ja tasaista paikkaa vauhdin pitoon. Myös ikoninen Savottakahvila osuu reitille, joten pysähtyä voi vaikka munkille ja kahville.

Matka: n. 9km

Vaativuus: helpohko

Varaa majoitus

Saariselkä

Varaa loma kiireen rajan tuolla puolen.

×