Saariselkä tarjoaa haastetta ja vauhtia pyöräilijälle - Kaksi reittiä tuntureilla, jotka haluat ajaa

Hulppeat tunturimaisemat, monipuoliset ajomahdollisuudet ja luonnonnähtävyydet reittien varrella ovat nostaneet Saariselän yhdeksi parhaista paikoista Suomessa nauttia maastopyöräilystä. Ajettavaa reittiä on satoja kilometrejä ja renkaan alla on välillä neulaspolku, rakkakivi tai jopa avokallio. Nostimme lukuista reiteistä esiin kaksi, jotka saavat kuskin haukkomaan henkeään ja puristamaan ohjaustankoa. 

1. Nousu Kulmakurulle Tolosjoenrannasta

Hammastunturin erämaa-alueella sijaitseva Kulmakuru on yhdistelmä elämyksiä, haastetta ja maisemia. Elämyksen tarjoaa Tolosjoen ylittäminen kahlaamalla, mikä ei ole arkipäivää Suomen reiteillä. Kesäaikaan joki on helposti ylitettävissä, mutta kengät kastuu joka tapauksessa. Heti kahluun jälkeen tulee todellinen haaste. Pitkä ja uuvuttava parin sadan metrin vertikaali nousu Tolosjoelta Kulmakurun kulmaan haastaa kokeneenkin ajajan. Nousu päättyy itse Kulmakurulle, joka on yksi lähialueen suurimpia kuruja ja vaikuttava luonnon nähtävyys. Koska kurulle on Saariselälät jonkin verran matkaa ei näköalapaikalla ole juurikaan ruuhkaa. 

Kulmakurulta jatkuu miellyttävä polku etelään kohti Laanilaa, josta on helppo kurvata takaisin Saariselän kylään. 

Kulmakurulle helpoin reitti on kiertää tietä pitkin pohjoisesta tai tulla MTB reittiä, joka lähtee Kaunispään nousun länsipuolelta. 

 

 Miksi?

– Todella haastellinen nousu ja majesteettinen näkymä kuruun

 

2. Lasku Rumakurulle Ahopäältä

Rumakuru on Urho Kekkosen kansallispuiston länsireunalla oleva näyttävä kuru, jonne tulee Saariselältä matkaa jokunen kilometri. Kohde on helppo käydä katsomassa ja sinne johtava polku on suhteellisen helposti ajettavaa leveää uraa. Jos Kulmakurun reitti kannattaa ajaa ylös, on Rumakurulle paras ja hauskin reitti alamäkeä. Ahopäältä lähtevä reitti on mukavasti mutkittelevaa suhteellisen kapeaa polkua, jossa vauhdinhurma on taattu. Alhaalla on hyvä pitää tauko tuvassa ja siemailla vaikkapa kahvia. 

Rumakurusta kannattaa jatkaa kohti Iisakkipäätä, josta aukeaa hienot maisemat kohti etelää. 

 

Miksi?

– Yksi Saariselän vauhdikkaimmista ja hienoimmista laskuista

maastopyöräily saariselkä
Ahopäältä Rumakurulle on tarjolla vauhdikas lasku, joka vaatii ajotaitoa
maastopyöräily Saariselkä
Tolosjoki on mahdollista kahlata yli ja heti kahluun jälkeen alkaa todella hieno ja ajettava nousu Kulmakurun kulmaan, josta on jylhät näkymät